Wat is een burgerhulpverlener?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is een burgerhulpverlener?

De burgerhulpverlener kan met behulp van de AED levens redden binnen enkele seconden.

Wat is een burgerhulpverlener?

Een burgerhulpverlener is iemand die hulp biedt als een slachtoffer in de buurt een hartstilstand krijgt. Via een oproepsysteem wordt de burgerhulpverlener aangemoedigd om zo snel mogelijk naar de locatie van het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen met een AED. De burgerhulpverlener is via een mobiel netwerk aangemeld voor reanimatie van slachtoffers in de omgeving. Zodra iemand in de buurt een hartstilstand krijgt, ontvangt de burgerhulpverlener een bericht.

Hoe wordt je burgerhulpverlener?

In principe kan iedereen die 18 jaar of ouder is en de afgelopen 2 jaar een cursus reanimatie heeft gevolgd burgerhulpverlener worden. Aanmelden kan eenvoudig via de website van de Hartstichting.

Wat doet een burgerhulpverlener?

Binnen 6 minuten dient een burgerhulpverlener aanwezig te zijn bij het slachtoffer om een reanimatie te verrichten. Iedere burgerhulpverlener in de omgeving ontvangt een bericht. Zodra een of meerdere burgerhulpverleners op de plek zijn aangekomen, wordt met de reanimatie begonnen. Bij de reanimatie wordt het AED systeem aangesloten op het slachtoffer en worden de instructies van het apparaat gevolgd. Ondertussen belt iemand 112 zodat de ambulance spoedig bij het slachtoffer kan zijn. De burgerhulpverlener gaat door met reanimeren totdat de ambulance arriveert en de reanimatie over kan nemen.

Wat is een burgerhulpverlener

Waarom zijn burgerhulpverleners nodig?

Bij een hartstilstand telt iedere seconde. Daarom is het belangrijk dat binnen 6 minuten met reanimatie wordt begonnen. Een ambulance redt het meestal niet om binnen deze korte tijd op de bestemming aanwezig te zijn. Een burgerhulpverlener kan hierbij uitkomst bieden. Doordat deze hulpverlener al begint met de reanimatie, kan het personeel van de ambulance de behandeling overnemen. Op deze manier heeft het slachtoffer een betere kans op overleven en/of een goed herstel.

Vorige vraag: Wat zijn de basisregels van EHBO?

Volgende vraag: Wanneer verleen je eerste hulp?