Wat is een drukverband?

Een drukverband is een belangrijk onderdeel van iedere bhv verbanddoos. Het drukverband is eigenlijk opgebouwd uit synthetische watten waarrond een zwachtel zit. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft oefent het drukverband druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt.

Zorg dat u altijd een Snogg Uni drukverband in uw EHBO-koffer heeft. 

Het doel van het drukverband

Een drukverband (ook wel steunverband of rekverband genoemd) wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen. Voorbeelden van blessures waar drukverband bij kan worden gebruikt, zijn kneuzingen of verstuikingen.

Het drukverband kan gebruikt worden bij blessures bij de enkel, de pols, de knie en de elleboog. Afhankelijk van de exacte locatie spreekt het voor zich dat de manier van aanbrengen sterk zal verschillen.

Verschil drukverband en steunverband/rekverband

De termen drukverband, steunverband en rekverband betekenen alle drie hetzelfde. Rekverband is de oudste benaming. Officieel wordt sinds de nieuwe richtlijnen van 2016 “steunverband” door het Oranje Kruis aangehouden als officiële term. Eerst werd het drukverband genoemd, maar omdat niet bewezen is dat het uitoefenen van druk effect heeft op de genezing van kneuzingen en verstuikingen, is besloten de term steunverband aan te houden. Het bieden van steun kan als comfortabel worden ervaren en kan hierdoor de pijn verplichten.

Wat is een drukverband

Wat heeft u nodig om een drukverband aan te leggen?

Om een drukverband correct te gebruiken is het belangrijk om enkele zaken bij de hand te hebben. Wat is er nodig? Een verbandschaar, diverse afmetingen van zwachtels, een kleefpleister en een mitella. Afhankelijk van de exacte blessure zult u al deze zaken of slechts een deel ervan nodig hebben.

Vorige vraag: Wat is een fixatiewindsel?

Volgende vraag: Wat is een snelverband?