Wat is een ideaalzwachtel?

Is uw EHBO tas leeg en wilt u nieuw verband kopen? Vergeet dan vast en zeker de ideaalzwachtel niet. Er zijn immers tal van situaties waarbij u wel eens nood kunt hebben aan een ideaalzwachtel om een drukkend verband aan te leggen. Bij kneuzingen of verstuikingen is een ideaalzwachtel een goede keuze.

–> Zorg dat u ideaalzwachtel in uw EHBO-uitrusting heeft. 

Wat is een ideaalzwachtel?

Een ideaalzwachtel wordt ook wel eens ideaal windsel genoemd en is gemaakt van 100% katoen. Het materiaal rafelt niet en de zwachtels zijn niet elastisch. De ideaalzwachtel wordt voornamelijk gebruikt voor het aanleggen van een wondverband of een drukverband.

Het windsel is dan ook geschikt voor het uitoefenen van een lichte druk. De ideaalzwachtel wordt in combinatie met synthetische watten gebruikt en is 4, 6, 8 of 10 cm en 5 meter lang. Het windsel van de ideaalzwachtel kan gewassen en gedesinfecteerd worden.

Het gebruik

De ideaalzwachtel wordt altijd in combinatie met synthetische watten gebruikt om drukplekken en afknelling te voorkomen. Het gekneusde gebied en/de wond dient ruim bedekt en gelijkmatig verdeeld te worden.

Na verbinding met de ideaalzwachtel dient u de zwachtel nog te fixeren aan de hand van een kleefpleister of verbandklemmetje. De ideaalzwachtel mag dan ook vast en zeker niet ontbreken in uw EHBO-koffer.

Vorige vraag: Wat is een metalline kompres?

Volgende vraag: Waarom moet je een verbandschaar gebruiken?