Wat is een keelontsteking?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is een keelontsteking?

Op EHBO-koffer.nl vindt u alles voor het behandelen tegen gaan van keelpijn, zoals Strepsils en Trachitol.

Wat is een keelontsteking?

Veel mensen hebben zo nu en dan last van hun keel. Een keelpijn, verkoudheid of zelfs een keelontsteking ligt dan al snel op de loer, maar wat is een keelontsteking nou eigenlijk? Wanneer u last heeft van een keelontsteking, is de wand van uw keel ontstoken. Door bepaalde virussen en/of bacteriën kan zo’n ontsteking ontstaan, met name wanneer u een lage weerstand heeft of het slijmvlies beschadigd is.

Symptomen

Veel voorkomende klachten zijn hierbij keelpijn, koorts, veel moeten hoesten, kriebel in de keel en een hese stem. U heeft met name last van de keel tijdens het slikken. In de keel is het vaak rood en dit gaat soms gepaard met een wit beslag.

Daarnaast kan u in de hals vaak de opgezette klieren voelen. Er kan sprake zijn van een acute of chronische keelontsteking. Een acute keelontsteking ontstaat plotseling en duurt maximaal 2 weken, terwijl u van een chronische ontsteking vaak langer last heeft.

Wat kunt u er tegen doen?

Soms schrijft de huisarts een antibioticakuur voor, maar dat is alleen wanneer de ontsteking door een bacterie is ontstaan. Heeft u veel pijn? Dan kunt u het beste paracetamol nemen. Ook het zuigen op dropjes of zuigtabletten helpt vaak de pijn te verzachten. Bij veel mensen helpt het ook om te gorgelen met water waarin zout is opgelost. Tot slot is het belangrijk om voldoende rust te nemen, het rustig aan te doen en genoeg groente en fruit te eten.

Vorige vraag: Wat is kinkhoest?

Volgende vraag: Hoe behandel je neusverkoudheid?