Wat is een kompres?

Wat is een kompres?

Een kompres is een soort gaasdoekje dat verkrijgbaar is in verschillende groottes en verpakt in grote hoeveelheden (de niet-steriele soort) of individueel (steriel en dus geschikt om op een wonde aan te brengen). Een kompres heeft als functie een wonde – door een val/klap – te reinigen, te ontsmetten en af te dekken.

Het kompres wordt op de wonde bevestigd d.m.v kleeflint of in combinatie met een verband om een bloedende wonde te stelpen of gewoon om de wonde af te dekken en zo steriel te houden.

Een gaaskompres is essentieel in iedere EHBO-koffer. 

  Aanbieding!
  Gaaskompres steriel

  Gaaskompres steriel

  Steriel gaaskompres om kleine wondjes mee droog- en schoon te maken en om af te plakken. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen

   0,13
   0,16
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Hoe gebruik je aan kompres?

Voordat een kompres gebruikt kan worden om een wond af te dekken of tegen vuil te beschermen, moet de wond goed gewassen worden. Zodra de wond schoongemaakt is (dit kan het beste met een huidvriendelijke desinfectant, zoals Betadine jodium) is kan het kompres er zachtjes op gelegd worden en bevestigd met behulp van een speciale kleefpleisters, of het kan vastgewikkeld worden met een hydrofiel zwachtel.

Wat is een kompres?

Wat heb ik nodig?

Naast een gaaskompres zelf (steriel of niet-steriel) is hechtstrips kopen belangrijk, aangezien deze houvast geven aan het kompres. Daarbij is een mitella kopen ook geen slecht idee: het verleent namelijk steun aan het gekwetste lichaamsdeel.

Vorige vraag: Wat is een zwachtel?

Volgende vraag: Wat is zwachtelen?