Wat is een noodplan/ veiligheidsplan?

In elk bedrijf of op elke openbare plaats komt u een noodplan/ veiligheidsplan tegen, maar wat is een noodplan/ veiligheidsplan? Op deze pagina vindt u het antwoord op deze vraag. 

In een noodplan/veiligheidsplan horen onder andere de nooduitgangen te worden opgenomen. Gebruik hiervoor een nooduitgang pictogrambord! 

Waarom is een noodplan/ veiligheidsplan nodig?

Dergelijk plan ontstaat in een bedrijf omdat het verplicht is voor bedrijven om de veiligheid van alle werknemers te garanderen. Voor de goede uitvoering van een noodplan is een team nodig dat bestaat uit goed opgeleide mensen. Het samenstellen van een noodplan is dus een serieuze zaak, waarbij zelfs uitgezocht wordt hoeveel tijd de hulpdiensten nodig hebben om het bedrijf te bereiken in geval zich iets voordoet.

Wat is een noodplan/ veiligheidsplan?

Een noodplan omvat het veiligheidsplan, het beveiligingsplan en het ontruimingsplan. Het verloop van deze drie onderdelen is afhankelijk van welke calamiteit zich afspeelt. Verder is het niet zo dat een noodplan enkel de praktische dingen verzorgt. In het plan moeten heel wat gegevens en structuren vermeld worden, zoals bijvoorbeeld alles over de hulpverlening in het bedrijf (wie tot het team behoort, wie de BHV’ers zijn binnen het bedrijf en wie bijvoorbeeld het ontruimen van het bedrijf leidt). De reden hiervoor is omdat als zich iets voordoet, iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en die verantwoordelijkheden moeten ook duidelijk zijn. 

Wat is een noodplan/ veiligheidsplan

Welke materialen heeft u nodig?

Uiteraard heeft u allerlei veiligheidsmaterialen nodig, maar iets wat zeer belangrijk is, is een goede aanwijzing van nooduitgangen. Een noodplan/ veiligheidsplan is onvolledig wanneer in geval van brand of een andere noodsituatie een bord dat de locatie van de dichtstbijzijnde nooduitgang aangeeft ontbreekt. Zorg dus voor een pictogrambord nooduitgang, en meerdere borden indien er meerdere nooduitgangen zijn! Bekijk ook onze andere pictogrammen en stickers.

Vorige vraag: Is een werkgever verplicht om werknemers PBM te bieden?

Volgende vraag: Wat is VCA?