Wat is een tourniquet?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is een tourniquet? Let op: dit artikel is slechts ter informatie! Bel altijd 112 in geval van een slagaderlijke bloeding. 

Om een slagaderlijke bloeding te stoppen, kunt u een tourniquet gebruiken.

  Tourniquet

  Tourniquet

  De SOF ™ Tactical Tourniquet is een knelverband dat gebruikt wordt om zeer ernstige bloedingen te stoppen. Brede band

   49,40
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  In winkelwagen

Wat is een slagaderlijke bloeding?

Slagaderlijke bloedingen ontstaan vaak op plaatsen waar de slagaders dicht onder de huid liggen, bijvoorbeeld bij de polsen. U herkent een slagaderlijke bloeding als volgt: er stromen of spuiten grote hoeveelheden helderrood bloed uit de wond. Grijp snel in bij deze levensgevaarlijke situatie.

Wat is een tourniquet?

Een tourniquet is een drukverband dat om een ledemaat (arm of been) aangelegd wordt om een slagaderlijke bloeding te stoppen. Omdat het de weefsels en zenuwen afknelt, is het een noodmaatregel die u alleen toe moet passen om het leven van het slachtoffer te redden wanneer deze een ernstige bloeding heeft.

Wat is een tourniquet

Slagaderlijke bloedingen behandelen

Zorg ervoor dat u altijd een gaaskompres steriel in uw verbandkoffer heeft. Hiermee kunt u de wond in eerste instantie afdrukken, zodat het bloeden stopt en de wond schoon blijft. Breng bij slagaderlijke bloedingen een tourniquet aan net boven de wond en wikkel deze twee keer strak om de arm of het been. Draai het daarna aan zodat het goed strak komt te zitten en de bloeding stopt. Schakel zo snel mogelijk professionele hulpdiensten in of breng het slachtoffer naar een arts.

Volgende pagina: Hoe gebruik je coldspray?

Vorige pagina: Waar zijn pictogramborden voor?