Wat is een virus?

Wat is een virus? Bij het behandelen van een patiënt komt u nogal eens in aanraking met verschillende soorten verwondingen. Dat deze ontsmet moeten worden om infecties te voorkomen is bij iedereen wel bekend, maar dat deze wonden zelf ook een bron van virussen kunnen zijn is een stuk minder bekend.

Wondsnelverband plat is essentieel in iedere EHBO-koffer. 

Wat is een virus?

Een virus is een extreem klein organisme dat verspreid wordt via de lucht, door aanraking of niet goed bereid het eten. Nou komt iedereen dagelijks in aanraking met relatief onschuldige virussen, denk maar eens aan de griep of een verkoudheid. Maar er zijn ook virussen waar u liever niet mee in aanraking komt.

Voor u als hulpverlener betekent dit voornamelijk dat u besmet kunt worden met een virus door het aanraken van de patiënt oftewel als u in contact komt met iemand die een virusinfectie heeft.

Wat is een virus?

Hoe voorkomt u een virusinfectie?

Om een virusinfectie te voorkomen is het belangrijk dat u beschermende maatregelen treft. In de verbandset voor particulieren verkrijgbaar met een speciale verbanddoos aanbieding in de ehbo winkel treft u handschoenen aan om hygiënisch mee te werken. Hiermee voorkomt u dat u in contact komt met virussen.

Vorige vraag: Wat is een zwachtel?

Volgende vraag: Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?