Wat is een zwachtel?

Een ongeluk zit in een klein hoekje zegt men wel eens en met een verstuiking of verzwikking is dit zeker het geval. Iedereen krijgt hier meerdere malen in zijn leven mee te maken en dan is het wel zo handig als je weet hoe je zo’n verstuiking of verzwikking moet behandelen.

Rust is eigenlijk waar het om draait, maar eerst moet de druk van de ketel. Dat betekent dat een zwachtel of drukverband aangebracht moet worden.

–> Heeft u al een ideaal zwachtel in uw EHBO-uitrusting?

Wat is een zwachtel

Een zwachtel wordt gebruikt als een verbandmiddel op een wond, maar ook als een drukverband. Dat wil zeggen dat deze lange strook van textiel om een sportblessure heen gewikkeld wordt om oedeem tegen te gaan.

Oedeem is vochtophoping in het lichaam dat kan ontstaan na een blessure als men bijvoorbeeld de pols of enkel verzwikt heeft. De pols of enkel kan ik relatief korte tijd heel dik worden, daarom is zwachtelen ook zo belangrijk.

Wat is een zwachtel?

Welke materialen heb je nodig

Iets wat in elke ehbo koffer of trommel te vinden is is toch wel dit drukverband, hierbij is er keuze uit small verband, drukverband pols en wat breder verband drukverband enkel of knie. Maar waar je op moet letten is dat dit product ook snel verbruikt is en je dus geregeld ehbo spullen bestellen moet om de voorraad drukverband op peil te houden.

Vorige vraag: Wat is zwachtelen?

Volgende vraag: Wat is een tourniquet?