Wat is EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen)?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is EHBSO?

Gebruik een EHBO-koffer Sport om EHBSO te verlenen.

  Aanbieding!
  EHBO-koffer Sport

  EHBO-koffer Sport

  Deze EHBO-koffer Sport is speciaal samengesteld voor sporters op de sportclub. Bevat alle artikelen die in sportsituaties benodigd zijn. Afmetingen: 44,5 x 32 x 15 cm

   85,94
   97,97
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  In winkelwagen

Wat is EHBSO (Eerste Hulp Bij SportOngevallen)?

EHBSO staat voor eerste hulp bij sport ongevallen. Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen is het verlenen van eerste hulp bij een sportblessure. EHBSO is in feite hetzelfde als EHBO, echter vereist de instelling van de sporter een andere aanpak. Sporters willen vaak doorgaan met sporten, en als hulpverlener (EHBSO’er) is het hierom erg belangrijk om te weten hoe hiermee om moet worden gaan. Goede en duidelijke communicatie en kennis over het voorkomen en behandelen van blessures is essentieel voor EHBSO.

Stappenplan EHBSO

Wanneer er een sportongeval plaats heeft gevonden, kunnen onderstaande stappen worden gevolgd:

 1. Als eerste is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving door de situatie goed te bekijken. Daarna moet er worden vastgesteld hoe ernstig het sportongeval is door deze vragen te beantwoorden:
  1a) Is de situatie levensbedreigend of is er risico op gezondheidsschade? Bel dan zo snel mogelijk 112.
  1b) Is de situatie niet levensbedreigend? Behandel dan de sporter zelf (indien mogelijk) of bezoek samen een arts.
 2. Jij hebt als EHBSO’er de leiding en moet zorgen voor de juiste verdeling van de taken. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat 1 persoon de ambulance belt en dat persoon 2 de EHBO-koffer haalt. Wees zo duidelijk mogelijk zodat iedereen weet wat hij/zij moet doen.
 3. Wanneer de situatie veilig is, kan je het slachtoffer zelf behandelen (indien mogelijk).
 4. Neem tot slot contact op met een arts indien het slachtoffer toch nog professionele hulp nodig heeft.

Wat is EHBSO

Wat heeft u nodig bij EHBSO?

Allereerst is het belangrijk dat u de juiste kennis heeft. Door een cursus Eerste Hulp bij Sportongevallen te volgen, weet u altijd wat u moet doen tijdens een sportongeval. Daarnaast hebben wij op onze website diverse informatieartikelen geschreven waarin we de meest voorkomende sportblessures behandelen:

Inhoud EHBSO-kit

Voor het hulp bieden bij een sportongeval is een EHBSO-Koffer Sport noodzakelijk. Dit is omdat sportblessures vaak een andere aanpak vereisen dan een normale verwonding, waardoor een normale EHBO-koffer vaak niet volstaat. Een zeer geschikte EHBSO-koffer is de EHBO-koffer Sport, bent u zelf een sporter en vaak onderweg dan is de EHBO-tas Sport aan te raden. Bent u geen sporter maar wandelt of fiets u toch erg vaak dan is het aan te raden om het Wandel- en fietssetje aan te schaffen. Hieronder vindt u een lijst van de producten die door het Oranje Kruis worden geadviseerd als minimale inhoud van een EHBSO-koffer (alles producten zitten reeds in onze EHBO-koffer Sport, met uitzondering van degenen met een * erachter):

Vorige vraag: Is een EHBO-koffer verplicht op de sportclub?

Volgende vraag: Hoeveel EHBO-koffers heb ik nodig?