Wat is het verschil tussen kneuzing en verstuiking?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is het verschil tussen kneuzing en verstuiking?

Op EHBO-koffer.nl vindt u alles voor het behandelen van een brandwonden zoals de Brandwondenkoffer en Brandwondengel.

Wat is het verschil tussen kneuzing en verstuiking?

Kneuzingen en verstuikingen worden vaak door elkaar gehaald of juist als hetzelfde gezien, omdat bij beiden vaak een zwelling optreedt of een blauwe plek ontstaat door beschadigde bloedvaten. Maar toch zijn het twee verschillende verwondingen. Wat is het verschil tussen kneuzing en verstuiking?

Wat is een kneuzing?

Kneuzingen komen tot stand door een uitwendige reden. Mensen zijn gevallen of hebben zich gestoten en daardoor hebben ze zich pijn gedaan. Bij een kneuzing ontstaat er geen open wond, de opperhuid blijft heel, maar het onderhuidse weefsel raakt beschadigd. Bloedvaten en cellen gaan hierbij kapot en daardoor komt er bloed en vocht vrij, dat tot een zwelling en blauwe plekken leidt. Kneuzingen kunnen zich overal op een lichaam bevinden, ook op ribben en heupen.

Wat is een verstuiking?

In tegenstelling tot een kneuzing heeft een verstuiking juist een inwendige oorzaak en kan het alleen ontstaan bij een gewricht. Door een verkeerde beweging met dit gewricht, zoals een pols, knie of enkel, worden de gewrichtsbanden of spieren overrekt en raken hierdoor beschadigd. Ook hierbij komen net als bij een kneuzing dan vocht en bloed vrij, waardoor pijn en blauwe plekken of een zwelling ontstaan.

Hoe kunnen kneuzingen en verstuikingen het beste behandeld worden?

Zowel een kneuzing als een verstuiking kan het beste gelijk gekoeld worden. Dit reduceert de pijn en laat de zwelling afnemen. Koelen kan met lauw stromend water, maar ook met een instant coldpack.

Afhankelijk van de positie van de verwonding kan er vervolgens een drukverband of zwachtel worden aangelegd om bescherming te bieden en bij een verstuiking het betreffende gewricht te ondersteunen. Wanneer er twijfel is of er eventueel sprake kan zijn van een botbreuk, neem dan altijd contact op met een arts.

Wat-doe-je-tegen-een-verstuikte-enkel-250x199Vorige vraag: Wat doe je bij een spierscheur?

Volgende vraag: Wat doe je tegen een verzwikte enkel?