Wat is zwachtelen?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat is zwachtelen?

Zorg dat u altijd een Hydrofiel Zwachtel in huis heeft! 

  Hydrofiel Zwachtel

  Hydrofiel Zwachtel

  Een hydrofiele elastische zwachtel is sterk vochtopnemend. Dankzij de elasticiteit gemakkelijk aan te brengen. Per stuk steriel verpakt. Diverse afmetingen

   0,58
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  Opties selecteren

Wat is zwachtelen?

Zwachtels zijn verbanden die druk geven op een bepaald lichaamsdeel. Zwachtelen is dan ook een speciale manier van verbinden die wordt toegepast bij mensen die last hebben van vochtophoping. Door te zwachtelen ontstaat er druk op het lichaamsdeel, waardoor het vocht uit het weefsel wordt gedrukt.

Wanneer zwachtelen?

Zwachtelen wordt toegepast bij mensen die last hebben van vochtophoping, maar wordt ook toegepast bij bepaalde vormen van eczeem én bij mensen die lange tijd achter elkaar moeten staan.

Hoe zwachtel je?

Bij zwachtelen wordt het verband strak aangetrokken om het getroffen gedeelte van de huid. Vaak gaat het hierbij om de benen. Door de druk die op deze manier wordt uitgevoerd wordt het bloed als het ware de vaten uit gedrongen. Komt het vervolgens terecht in de onderliggende bloedvaten, dan wordt het daar automatisch opgenomen in de bloedstroom en komt het uiteindelijk weer terecht bij het hart.

Zwachtelen is daarbij vaak de eerste vorm van behandeling, waarna andere behandelingen volgen. Medisch gezien wordt zwachtelen ook wel compressietherapie genoemd. Ga voor een compressietherapie altijd eerst naar de huisarts voor een indicatie.

Wat is zwachtelen?

Welke materialen worden gebruikt?

Voor zwachtelen wordt gebruik gemaakt van diverse wonddrukverband materialen. Onder het verband wordt vaak een wondpleister aangebracht die de genezing van de huid herstelt en eventueel vocht kan opnemen. Ook verzacht dit enigszins de druk op de huid. Tot slot wordt de zwachtel vastgemaakt met een verbandklem.

Vorige vraag: Wat is een tourniquet?

Volgende vraag: Hoe gebruik je coldspray?