Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?

Het kan gebeuren dat er iets in het oog terecht komt. Tijdens het klussen bijvoorbeeld is de kans groot dat er een stofje in komt. Of kinderen die in de zandbak spelen kunnen zand in hun oog krijgen. We kennen ook allemaal wel de situatie waarbij er op de fiets een insect in het oog vliegt; dit kan voor een bijtende pijn zorgen.

Werkt u met chemicaliën stoffen of op een plek met hout of zaagsel wordt gewerkt? Zorg dat er een oogspoelfles aanwezig is.

 

Gevaarlijk of niet?

Meestal is er niets ernstigs aan de hand en zorgt traanvocht ervoor dat het vuiltje vanzelf weer wordt afgevoerd. Echter kan het object ook scherper zijn, waarbij het risico bestaat dat het oog beschadigd raakt. Denk hierbij aan splinters van glas of van hout. De belangrijkste vraag is daarom: wat moet je doen als je iets in je oog hebt?

Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?

Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?

In de meeste situaties is spoelen met (lauw) water de beste oplossing om een vuiltje te verwijderen. U kunt ook proberen het bovenste ooglid even, aan de wimpers, op te tillen. Deze kunt u dan over het onderste ooglid heen trekken zodat het vuiltje eruit wordt geveegd. Zorg er in ieder geval voor dat u niet wrijft in het oog of erop duwt. Mocht u zelf het vuil niet kunnen verwijderen, dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Let op:  Spoelen met water is niet altijd geheel effectief, want bacteriën en andere ziektekiemen kunnen achterblijven in het oog waardoor er infecties kunnen ontstaan. Spoel daarom, indien dit voorhanden is, altijd na met een oogspoeling.

Vorige vraag: Hoe moet je je oog spoelen?

Volgende vraag: Waarom is oogspoeling belangrijk?