Brandend maagzuur is erg vervelend, maar wat zijn de oorzaken en wat kunt u ertegen doen? Bij brandend maagzuur komen er sappen vanuit de maag via de slokdarm omhoog. Doordat uw maag voedsel verteert, zijn deze maagsappen erg zuur. Alhoewel uw maag zelf bestand is tegen de werking van maagsappen, zijn uw keel en slokdarm dat niet. Daardoor voelt het omhoogkomend maagsap brandend aan en kan dit veel pijn en ongemak veroorzaken.
Wat kunt u doen tegen brandend maagzuur?
U kunt brandend maagzuur prima zelf behandelen door gebruik van een aantal zelfzorgmiddelen. Er bestaan verschillende soorten: middelen die overtallige maagsap neutraliseren, middelen die het maagzuur binden en middelen die de productie van maagzuur afremmen.
Preventie van brandend maagzuur
Om brandend maagzuur te voorkomen, kunt u het beste bepaalde voeding laten staan die stoffen bevatten waar u gevoelig voor bent. Brandend maagzuur wordt vaak veroorzaakt door bepaald prikkelend voedsel of drank. Dit kan bijvoorbeeld alcohol (vooral rode wijn), koffie, drank met koolzuur, eten met veel vet of scherp gekruid voedsel zijn. Ook kan bepaald voedsel waarvoor u gevoelig bent, zoals zoals komkommers, paprika’s of tomaten, brandend maagzuur veroorzaken. U kunt een eetlijstje bijhouden waarin u iedere keer opschrijft wat u eet, zodat u een beter beeld krijgt van de klachten die zich voordoen en in welke vorm ze voorkomen. Verder wordt roken afgeraden en kunt u het beste spanning en stress zoveel mogelijk vermijden.