Wat te doen bij een vuurwerkongeval?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Wat te doen bij een vuurwerkongeval? Let op: neem bij ernstige vuurwerkongevallen altijd contact op met een arts.

Zorg dat u altijd goed voorbereid bent op een vuurwerkongeval door een verbanddoos thuis in huis te hebben.

  Aanbieding!
  Verbanddoos voor Thuis

  Verbanddoos voor Thuis

  Verbanddoos Thuis, geschikt voor ongelukken in- en om het huis. De inhoud van deze verbanddoos voor thuis is gemiddeld 4 jaar houdbaar. Afmetingen: 17 x 12 x 5,5 cm

   10,90
   13,56
  incl. 9% btw
  Bekijk product
  In winkelwagen

Wat te doen bij een vuurwerkongeval?

Wat te doen bij een vuurwerkongeval? Vuurwerk is prachtig, maar helaas gaat het soms mis. Vuurwerk kan ernstige letsels veroorzaken. Dit kan onder andere komen door een verkeerde manier van aansteken, door het niet dragen van beschermingsmateriaal of door illegaal vuurwerk. 

Hieronder vindt u een aantal tips voor de behandeling van wonden die ontstaan zijn tijdens vuurwerkongevallen:

 • Brandwonden: direct koelen onder stromend lauw water. De wond nadien afdekken met een brandwondenkompres . Bij kleine wonden contact opnemen met de huisartsenpost. Bij grote wonden 112 bellen. 
 • Bloedverlies: druk op de wond met steriele gazen of een schone doek. Leg een traumazwachtel of snelverband aan. Bij hevig bloedverlies belt u 112. Het slachtoffer kan in shock raken. Zijn lichaamsdelen afgerukt door de klap, geef deze dan mee naar het ziekenhuis. 
 • Oogletsel: stel het slachtoffer gerust. Bel 112. Laat het slachtoffer niet in de ogen wrijven. Als er kruit in het oog zit, de ogen voorzichtig spoelen. Is het oog beschadigd, de pupil niet rond of zit er bloed in het oog, laat het slachtoffer dan met het hoofd achterover gekanteld zitten. Dek het niet af. Bel 112. 

Wat te doen bij een vuurwerkongeval

Hoe voorkom je een vuurwerkongeval?

Een vuurwerkongeval voorkomen kan veel leed besparen. Houdt bij het afsteken van vuurwerk de volgende tips in gedachten: 

 • Draag bescherming: vuurwerkbril en gehoorbescherming
 • Neem voldoende afstand
 • Steek goedgekeurd vuurwerk (dus geen illegaal vuurwerk) af
 • Maak gebruik van een aansteeklont
 • Draag geen brandbare kleding
 • Zorg voor water of blusmiddelen in de buurt

Welke producten zijn nodig voor behandeling of preventie?

Zorg voor een goed gevulde verbanddoos thuis. Te denken valt aan verbanden, gazen, zwachtels, een reddingsdeken en een blusdeken.

Vorige pagina: Wat te doen bij een allergische reactie?
Volgende pagina: Hoe verwijder ik een teek bij een kat?