Wat zijn de symptomen van een hersenschudding?

Op deze pagina vindt u antwoord op de vraag: Wat zijn de symptomen van een hersenschudding?

Is iemand buiten gevallen waardoor er vermoedelijk een hersenschudding is ontstaan en krijgt iemand het koud? Gebruik dan een reddingsdeken om het slachtoffer warm te houden.

Wat zijn de symptomen van een hersenschudding?

Een hersenschudding kan op meerdere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van een val, waarbij iemand met zijn hoofd op de grond terecht komt, een ongeval in het verkeer, maar ook tijdens een fanatiek potje voetbal. Hierdoor kunnen de hersenen korte tijd heftig heen en weer geschud worden, waardoor er een lichte vorm van hersenletsel kan ontstaan: een hersenschudding.

Wat zijn de symptomen van een hersenschudding
Kenmerkende symptomen bij een hersenschudding

Symptomen die veelal voorkomen bij een hersenschudding zijn onder andere kortdurend bewustzijnsverlies (van enkele seconden tot wel een kwartier), kortdurend geheugenverlies, misselijkheid en braken, bleke gelaatskleur, zweten, wazig zien, scheel zien, onhandig bewegen, wankel lopen. Niet al deze symptomen komen echter voor bij personen met een hersenschudding, hoewel ze wel kenmerkend zijn.

Wat kan u doen?

Heeft u het vermoeden dat een persoon een hersenschudding heeft opgelopen? Spreek de persoon aan en kijk vervolgens of deze alert reageert. Vraag de persoon om in uw hand te knijpen om te zien of hij/zij begrijpt wat u zegt. Verder is het raadzaam om de persoon in kwestie te vragen om de armen en benen te bewegen en kijk hoe dit verloopt. Laat iemand ten eerste even rustig zitten. Sla eventueel een reddingsdeken om mocht iemand het koud hebben. Een bezoek aan de huisarts voor verdere diagnose is zeker raadzaam.

Welke materialen kunt u goed gebruiken bij het behandelen van een hersenschudding?

Binnen een bedrijf is het hebben van een BHV-verbanddoos zeker aan te raden. Een BHV verbanddoos kopen is heel eenvoudig via EHBO-koffer.nl. Indien u op werkdagen voor 15.00 bestelt, heeft u uw bestelling de volgende werkdag in huis. 

Vorige vraag: Wat is spanningshoofdpijn?

Volgende vraag: Hoe behandel je oorpijn?