Welke brandblusser heb ik nodig?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag: Welke brandblusser heb ik nodig?

In onze webshop vindt u ook brandblussers, waaronder de meest bestelde schuim brandblusser.

Hoe maak ik mijn bedrijfsruimte brandveilig?

Brandveiligheid is in Nederland een belangrijk onderdeel in de Arbowet. Voor de veiligheid en de gezondheid van uw medewerkers is het verplicht om uw bedrijfsruimte of kantoorruimte brandveilig te maken. Dit kunt u onder andere doen door middel van rookmelders, gebruiksklare brandblussers en andere blusmiddelen, zorgen voor een vluchtplan voor een veilige ontruiming en natuurlijk zorgen voor voldoende en opgeleide bedrijfshulpverleners.

Welke brandblusser heb ik nodig?

Er zijn vier soorten brandblussers: schuimblussers, poederblussers, CO2-blussers en schuim-vetbrandblussers (ABF). Om te bepalen welke brandblussers u nodig heeft in uw bedrijfsruimte, deelt u de bedrijfsruimte in zogenaamde projectteringszones in. Een projectteringszone is een ruimte waarin eenzelfde activiteit wordt uitgevoerd. Stel u heeft een verdieping met een werkgedeelte en een keuken, dan zijn dit twee projectteringszones. Voor deze verdieping heeft u simpel gezegd twee brandblussers nodig.

Wanneer u het aantal projectteringszones heeft vastgesteld, kunt u de brandklassen bepalen. Een brandklasse is het ‘type brand’wat er zou kunnen ontstaan:

  • Klasse A: branden op basis van vaste stoffen
  • Klasse B: branden op basis van vloeistoffen
  • Klasse C: branden op basis van gassen
  • Klasse F: branden op basis van vetten

Type brandblusser per brandklasse

Type brandblusser: Klasse A – vaste stoffen Klasse B
– vloeistoffen
Klasse C – gassen Klasse F – vetten
Schuimblusser X X
Poederblusser X X X
CO2/Koolzuursneeuw-blusser X
ABF-blusser X X X

Ons advies voor de juiste brandblusser voor kantoren en gebouwen:

  • Algemeen advies: Het kan zijn dat uw brandverzekering u een specifiek type brandblusser voorschrijft. Wij raden u altijd aan om in dat geval het advies van uw brandverzekering op te volgen.
    Wanneer u vrij bent om te kiezen, raden wij u aan om een schuimblusser aan te schaffen. Een schuimblusser zorgt namelijk voor weinig schade en u kunt het na gebruik eenvoudig zelf schoonmaken.
  • Poederblussers kunnen voor veel soorten stoffen worden gebruikt en als enige voor gassen.
    Het nadeel van deze blusser is echter dat het gebruik van een poederblusser schade veroorzaakt aan elektrische apparaten en moeilijk zelf schoon te maken is.
  • Staat er (dure) elektronische apparatuur in de ruimte?  Schaf dan een koolzuursneeuwblusser (CO2 blusser) aan, deze blusser zal geen schade aan de apparatuur aanrichten.

Ons advies voor de juiste brandblusser voor thuis en onderweg:

Hoeveel brandblussers heb ik nodig?

Per projectteringszone heeft u tenminste 1 brandblusser nodig. Het exacte aantal brandblussers per projectteringszone hangt af van de functie van de projectteringszone. Voor een kantoorfunctie heeft u het volgende nodig: per 150 m² minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 6kg poeder of 6 liter schuim. Per 225 m² heeft minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 9 kg poeder of 9 liter schuim nodig. Hierbij dient u rekening te houden met een maximale loopafstand van 20 meter naar een brandblusser.   

Hoe vaak moet ik mijn brandblusser controleren?

U bent wettelijk verplicht om kleine brandblussers 1 keer per 2 jaar te laten controleren. Dit kunnen wij uiteraard voor u doen. Grotere blusmiddelen met bijvoorbeeld een slanghaspel dient u elk jaar te laten controleren. Let op: sommige brandverzekeraars eisen een jaarlijkse controle en/of onderhoud. Wij raden u aan om in dat geval het advies van uw brandverzekeraar op te volgen.

Waar moet ik nog meer aan denken voor de brandveiligheid?

Naast de brandblussers zelf, is het belangrijk dat iedereen de brandblussers en brandslanghaspels snel kan terugvinden. Zorg hierom dat deze goed worden aangegeven door middel van een Pictogram bord Brandblusser of  Pictogram bord Brandslanghaspel (verplicht in openbare ruimtes en bedrijven). Denk ook aan producten ter verzorging van brandwonden, zoals een brandwondenkompres en brandwondengel. Inventariseer tot slot of u ook voldoende evacuatie hulpmiddelen heeft, zoals een zaklamp.

Vorige vraag: Hoe gebruik je een blusdeken?

Volgende vraag: Hoe gebruik je brandwonden gel?