Zijn brandblussers verplicht?

Op deze pagina vindt u het antwoord op de vraag:  Zijn brandblussers verplicht?

Voor de meeste woningen en gebouwen is een schuimbrandblusser geschikt.

 

Waar en wanneer zijn brandblussers verplicht? En hoeveel stuks moet u aanschaffen? Hieronder vindt u het antwoord aangaande wat de wettelijke vereisten zijn. 

Zijn brandblussers verplicht volgens de wet?

  • Privéwoningen: In uw privéwoning zijn brandblussers niet verplicht, maar het is altijd goed om er een in huis te hebben. Voornamelijk in de keuken kan een brandblusser of branddeken goed van pas komen. Hoeveel u er plaatst, is geheel uw eigen keuze. Maar het is aan te raden om op elke verdieping een brandblusser te hebben. Een brandblusser van 6kg voor een privéwoning zou voldoende moeten zijn. De 6kg kunt u opsplitsen in meerdere blustoestellen.
  • Appartement: Woont u in een appartementsgebouw, dan dienen er verplicht brandblussers aanwezig te zijn om de veiligheid van alle bewoners te garanderen.
  • Openbare plaatsen: Openbare plaatsen zijn wettelijk verplicht brandblussers te voorzien. Hoeveel stuks u moet aanschaffen is afhankelijk van een aantal factoren, maar bij uw gemeente of via het online omgevingsloket kunt u alle informatie verkrijgen. 
  • Overig: Ook kinderdagverblijven, restaurants, kantoren en sportscholen dienen over brandblussers te beschikken en moeten ook een gebruiksmelding doen.

 

Zijn brandblussers verplicht

Welke materialen heeft u nodig voor een betere brandveiligheid in uw woning?

Het is aan te raden om in plaats van poeder brandblussers, schuimbrandblussers te gebruiken. Schuimbrandblussers veroorzaken weinig tot geen nevenschade, poeder brandblussers doen dat wel (denk maar aan elektrische apparaten!). Bovendien heeft u nadien veel minder werk om het schuim op te kuisen dan het poeder.

Vorige vraag: Hoe gebruik je een brandblusser?
Volgende vraag: Is het keuren van brandblussers en brandslangen verplicht?