Verbandschaar

 

De verbandschaar is een speciaal ontworpen schaar voor het afknippen van diverse verbandmaterialen zoals wond-en tapeverband. Ten opzichte van een gewone schaar, verschilt hij door zijn gebogen vorm en zijn platte poot bij de schaarpunt. Dit zorgt ervoor dat de schaar gemakkelijk en precies onder de huid kan worden geschoven om zo te voorkomen dat de huid of wond beschadigd raakt.

Wanneer gebruik je een verbandschaar?

De schaar wordt gebruikt wanneer verband of tape van het lichaam verwijderd moet worden. De schaar kan tevens gebruikt worden voor het afknippen van verband en tape welke nog op het lichaam geplaatst dient te worden.

Hoe gebruik je een verbandschaar?

Til de rand van het verband of tape op met schone vingers en plaats de punt van de schaar onder de rand. Knip voorzichtig en met korte bewegingen het verband los van de huid. Met name klevende verbanden kunnen lastig af of door te knippen zijn. Het kan helpen om een klein beetje vaseline op de punt van de schaar te smeren om zo het knippen te versoepelen.

verbandschaar

De verbandschaar moet goed schoon worden gehouden en klevende materialen dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden om de vorming en ophoping van bacteriën tegen te gaan. Dit zorgt er tevens voor dat de schaar soepel blijft knippen. Desinfecteer de schaar (tezamen met de andere materialen uit de EHBO doos) regelmatig om bacterievorming of kruisbesmetting te voorkomen.