Welke oogspoeling heb ik nodig?

Belangrijk: Neem altijd contact op met een arts bij ernstig oogletsel!

Oogdouche of oogspoeling: waarom zijn deze belangrijk?

Oogspoeling, ook wel oogdouche genoemd, is wettelijk verplicht in (werk)ruimtes waar veel stof en/of zaagsel aanwezig is en/of er gewerkt wordt met producten die chemicaliën bevatten. Het is van essentieel belang dat de ogen goed worden beschermd en er snel kan worden gehandeld wanneer er een ongewenste schadelijke stof in het oog terecht komt. EHBO-koffer.nl heeft een groot aanbod aan oogspoelingen zoals natriumchloride 0,9% oogspoeling en fosfaatbufferoplossing 4,9% oogspoeling in haar assortiment die geschikt zijn voor vrijwel elke werksituatie.

Wat is het verschil tussen een oogspoeling en oogdouche?

Oogspoeling en oogdouche zijn synoniemen voor hetzelfde soort product. Er is dus geen verschil tussen een oogspoeling en een oogdouche. Niet alle oogspoeling en oogdouches bevatten echter dezelfde soort vloeistof. Oogspoeling en oogdouche is te koop als normale oogspoeling en als pH-neutrale oogspoeling.

Hoe moet je je oog spoelen?

 

Welke oogspoeling heb ik nodig?

Wanneer er stof, vuil, houtsplinters of chemicaliën in uw ogen terecht zijn gekomen is het belangrijk dat u snel handelt. Met een oogdouche of oogspoeling kunt u de schadelijke deeltjes uit het oog verwijderen en zware beschadigingen voorkomen. Er zijn verschillende soorten oogspoelflessen met oogspoeling te koop die ieder een andere werking hebbben.

Natriumchloride oogspoeling

Natriumchloride oogspoeling is een vorm van oogspoeling die steriele zoutoplossing (ook wel sodiumchloride. NaCl of natriumchloride 0,9% genoemd) bevat. Ooogspoeling met natriumchloride 0,9% komt overeen met het zoutgehalte van het oog en zorgt ervoor dat zand, hout, metaal, stof, bacteriën en kiemen uit het oog worden verwijderd. Sodiumchloride oogspoeling zorgt er daarnaast voor dat schadelijke deeltjes die eerst in het oog vastzaten loskomen waardoor eventuele verdere schade aan het oog voorkomen wordt.

PH-neutrale oogspoeling

pH-neutrale oogspoeling is een vorm van oogspoeling die steriele fosfaatoplossing (ook wel steriele fosfaatbufferoplossing 4,9% genoemd) bevat. pH-neutrale oogspoeling met steriele fosfaatoplossing brengt de pH-waarde van het oog weer terug naar een waarde van 7,4. Zuren, chemicaliën en alkaliën tasten bij contact gelijk het oog aan en dienen dan ook direct uit het oog verwijderd te worden met steriele fosfaatbufferoplossing 4,9% oogspoeling om ernstige blijvende schade aan het oog te voorkomen. pH-neutrale steriele fosfaatoplossing oogspoeling neutraliseert het oog binnen 10 seconden en verkleint het risico op blijvende oogschade aanzienlijk.

 

Vuil en schadelijke stoffen

Aanbevolen spoeling

Zand, hout, metaal, stof, bacteriën en kiemen

Normale oogspoelfles 500 ml

Chemicaliën, zuren en alkaliën

pH Neutraal 200 ml

 

Hoe lang moet ik de ogen met oogspoeling spoelen?

Het wordt aangeraden om de inhoud van de fles oogspoeling aan te houden als richtlijn voor de spoeltijd van de ogen. Door de ogen voor geruime tijd met oogspoeling te spoelen wordt ervoor gezorgd dat de ongewenste, schadelijke stoffen succesvol uit het oog verwijderd worden en dat ernstige blijvende oogschade voorkomen wordt. Daarnaast is het belangrijk dat na het gebruik van de juiste natriumchloride oogspoeling of pH-neutrale oogspoeling er direct contact met een arts wordt opgenomen voor nacontrole en eventuele vervolgbehandeling van de ogen.

Richtlijnen spoeltijd:

  • 200ml = 2 minuten
  • 500 ml = 5 minuten
  • 1000 ml = 10 minuten

 

Belangrijke informatie oogspoeling

  • De oogspoelfles is niet meer steriel na opening van de fles.
  • Gooi de gebruikte oogspoelfles weg, ook al zit er nog iets in. Op deze manier voorkomt u herbesmetting.
  • De oogspoeling is gemiddeld maximaal 3 jaar houdbaar.
  • Neem bij oogletsel altijd contact op met een arts.
  • Heeft u zuren of alkaliën in uw oog gekregen? Spoel dan eerst met een pH neutrale oogspoeling, en vervolgens met een normale oogspoeling tot u bij een arts bent.

Welke oogspoeling heb ik nodig

Gebruik een oogspoeling i.p.v. kraanwater

Wanneer er schadelijke deeltjes in de ogen komen, is het verstandig om een oogspoeling te gebruiken. Oogspoelingen bevatten in de meeste gevallen een steriel sodium, wat overeenkomt met het natuurlijke zoutgehalte in de ogen. Oogspoeling voorkomt dat bacteriën de ogen binnendringen en het ontstaan van infecties.

Bij het gebruik van kraanwater verhoogt u juist de kans op infecties, omdat de bacteriën in de ogen blijven zitten. Wij raden u daarom aan om altijd een oogspoeling te gebruiken i.p.v. spoelen met kraanwater.

Vorige pagina: Hoe spoel je je oog met water?

Volgende pagina: Wat moet je doen als je iets in je oog hebt?